Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1161]

Dżem brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Od czasu do czasu mam ochotę na śniadanie na słodko - na kanapki lub naleśniki z dżemem. Najlepiej, jeżeli dżem jest domowej roboty. Jednym z moich ulubionych jest dżem brzoskwiniowy.

Dżem brzoskwiniowy

Składniki:

Dżem brzoskwiniowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem brzoskwiniowy
Brzoskwinie myjemy, obieramy,kroimy ma połówki. Usuwamy pestki. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Wsypujemy brzoskwinie do garnka z grubym dnem i posypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżeczek soku z cytryny, mieszamy. Dusimy, aż sok, który puszczą owoce, się zredukuje o połowę. Zbieramy pianę znad dżemu. Gorący dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.