kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 539]

Kiszone ogórki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne i chrupiące kiszone ogórki. Takie ogóreczki to idealny dodatek do drugiego dania, na kanapki czy do sałatek. Polecam.

Kiszone ogórki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kiszone ogórki

 

Na zalewę

  • 4 litry wody
  • 2 płaskie łyżki soli

Sposób przygotowania:

Kiszone ogórki
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól, zagotowujemy. Ogórki myjemy i osuszamy.

Czosnek obieramy. Chrzan obieramy i kroimy. Koper myjemy i dzielimy na części.

Na spód każdego słoika dajemy gałązkę kopru, kawałek chrzanu i ząbek czosnku, wkładamy ogórki i na wierzchu układamy gałązkę kopru, kawałek chrzanu i ząbek czosnku.

Zalewę wlewamy do słoików i zakręcamy słoiki, odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce.

Ukiszone ogórki pasteryzujemy przez 3 minuty, żeby zatrzymać proces kwaszenia.
Kiszone ogórki
Ogórki myjemy w zimnej wodzie i osuszamy
Kiszone ogórki
Umyty koper dzielimy na mniejsze części i wkładamy słoików
Kiszone ogórki
Obrany chrzan dzielimy na mniejsze części