katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1375]

Cukinia na sos do słoika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z tak przygotowanej cukinii mamy fajny sosik . Zimą otwieramy słoik i dodajemy do podsmażonego mięsa albo wędliny. Doprawiamy i sosik do makaronu albo ryżu gotowy.

Cukinia na sos do słoika

Składniki:

Cukinia na sos do słoika

 

Sposób przygotowania:

Cukinia na sos do słoika
Cukinię obieramy, wyjmujemy środek z nasionami i kroimy cukinie w mniejszą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę.

W garnku do smażenia rozgrzewamy trochę oleju i dodajemy cebulę. Szklimy ją i dodajemy marchew. Chwile razem dusimy i dodajemy pomidory.

Przesmażamy i dodajemy przygotowana cukinię. Podlewamy troszkę wodą i dusimy aż cukinia zacznie się rozpadać. Doprawiamy koncentratem i przyprawami do smaku i dusimy by cukinia się rozpadła.

Przekładamy do przygotowanych słoików i pasteryzujemy 15-20 min.

Po wystygnięciu przenosimy w chłodne miejsce.

Tagi:

przetwory