misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Dżem brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Brzoskwinie o tej porze roku są bardzo słodkie i aromatyczne. Zrobiony z nich dżem zimową porą przypomni nam słoneczne lato. Jest doskonały nie tylko do pieczywa, ale i ciast czy też ciasteczek.

Dżem brzoskwiniowy Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Dżem brzoskwiniowy

 

  • 2 kg brzoskwiń ( waga owoców bez pestek)
  • 2 op. żel-fix
  • 700 g cukru ( ja dałam mniej)
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Dżem brzoskwiniowy
Brzoskwinie dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek. Podzielone na połówki owoce kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka z grubym dnem. Posypujemy żel-fixem i dokładnie mieszamy. Stawiamy na gazie i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia.

Gdy całość się zagotuje dodajemy cukier i ponownie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 3-5 minut, po czym za pomocą blendera miksujemy na gładką konsystencję.

Ponownie stawiamy na gazie zagotowujemy i gorący dżem przekładamy do słoiczków i od razu zakręcamy. Stawiamy do góry dnem przez 5 minut.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dżem brzoskwiniowy
Brzoskwinie dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek
Dżem brzoskwiniowy
Pozbawione pestek owoce kroimy na mniejsze kawałki
Dżem brzoskwiniowy
Owoce przekładamy do garnka z grubym dnem i posypujemy żel-fixem
Dżem brzoskwiniowy
Gdy zawartość garnka sie zagotuje dodajemy cukier
Dżem brzoskwiniowy
Ponownie doprowadzamy do wrzenia
Dżem brzoskwiniowy
Za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę
Dżem brzoskwiniowy
Ponownie doprowadzamy do wrzenia
Dżem brzoskwiniowy
Gorącym dżemem napełniamy słoiczki które od razu zakręcamy
Dżem brzoskwiniowy
Słoiczki odwracamy do góry dnem na 5 minut