Sposób przygotowania:
Dżem brzoskwiniowy
Brzoskwinie dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek. Podzielone na połówki owoce kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka z grubym dnem. Posypujemy żel-fixem i dokładnie mieszamy. Stawiamy na gazie i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
Gdy całość się zagotuje dodajemy cukier i ponownie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 3-5 minut, po czym za pomocą blendera miksujemy na gładką konsystencję.
Ponownie stawiamy na gazie zagotowujemy i gorący dżem przekładamy do słoiczków i od razu zakręcamy. Stawiamy do góry dnem przez 5 minut.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Gdy całość się zagotuje dodajemy cukier i ponownie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 3-5 minut, po czym za pomocą blendera miksujemy na gładką konsystencję.
Ponownie stawiamy na gazie zagotowujemy i gorący dżem przekładamy do słoiczków i od razu zakręcamy. Stawiamy do góry dnem przez 5 minut.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.