slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Dżem brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Zapraszam na słodziutki domowy dżemik brzoskwiniowy. Świetnie smakuje na kromce chleba z masłem czy też do naleśników.

Dżem brzoskwiniowy

Składniki:

Dżem brzoskwiniowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem brzoskwiniowy
Brzoskwinie myjemy i osuszamy. Obieramy ze skórek i usuwamy pestki.

Owoce drobno kroimy w wkładamy je do garnka. Polewamy sokiem z cytryny i mieszamy. Wsypujemy cukier żelujący, mieszamy i gotujemy przez 1 minutę. Następnie gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i jeszcze przez 5 minut pasteryzujemy.

Wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem. Po pół godziny stawiamy słoiki na dnie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Z podanych składników wyszły mi 3 słoiki po 400 ml.