Sposób przygotowania:
Dżem brzoskwiniowy
Brzoskwinie myjemy i osuszamy. Obieramy ze skórek i usuwamy pestki.
Owoce drobno kroimy w wkładamy je do garnka. Polewamy sokiem z cytryny i mieszamy. Wsypujemy cukier żelujący, mieszamy i gotujemy przez 1 minutę. Następnie gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i jeszcze przez 5 minut pasteryzujemy.
Wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem. Po pół godziny stawiamy słoiki na dnie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Z podanych składników wyszły mi 3 słoiki po 400 ml.
Owoce drobno kroimy w wkładamy je do garnka. Polewamy sokiem z cytryny i mieszamy. Wsypujemy cukier żelujący, mieszamy i gotujemy przez 1 minutę. Następnie gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i jeszcze przez 5 minut pasteryzujemy.
Wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem. Po pół godziny stawiamy słoiki na dnie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Z podanych składników wyszły mi 3 słoiki po 400 ml.