migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kiszona cukinia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wszyscy znamy kiszoną kapustę i ogórki ale kisić można też inne warzywa. Ja ukisiłam cukinię, wybrałam małe młodziutkie sztuki.

Kiszona cukinia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kiszona cukinia

do słoja

  • młoda cukinia, sztuki małe ok 150-250 g

 

  • do każdego słoika o pojemności 1 litr:
  • 2 liście chrzanu, gałązka kopru z nasionami, 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu

zalewa

  • 1 litr zimnej przefiltrowanej wody
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Kiszona cukinia
Cukinie dokładnie umyć. Odkroić końcówki. Wybrałam młodziutkie małe sztuki, wielkością przypominające ogórki gruntowe.

Do każdego słoika na dno włożyć jeden liść chrzanu i ząbek czosnku. Ułożyć ścieśle małe cukinie. Pomiędzy włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu i pozostałe dwa ząbki czosnku. Na wierzchu cukinię przykryć drugim liściem chrzanu.

Sól rozpuścić w zimnej przefiltrowanej wodzie. Zalewą zalać cukinię aby była cała przykryta. Słoiki zakręcić i odstawić do ukiszenia.

Podczas pierwszych dni fermentacji słoiki moga nieco ciec więc najlepiej postawić je na jakimś ręczniku lub podstawce.

Po kilku dniach można odstawić do spiżarni.
Kiszona cukinia
Cukinie dokładnie umyć. Odkroić końcówki. Wybrałam młodziutkie małe sztuki, wielkością przypominające ogórki gruntowe.
Kiszona cukinia
Do każdego słoika na dno włożyć jeden liść chrzanu i ząbek czosnku.
Kiszona cukinia
Sól rozpuścić w zimnej przefiltrowanej wodzie. Zalewą zalać cukinię aby była cała przykryta.