Sposób przygotowania:
Kiszona cukinia
Cukinie dokładnie umyć. Odkroić końcówki. Wybrałam młodziutkie małe sztuki, wielkością przypominające ogórki gruntowe.
Do każdego słoika na dno włożyć jeden liść chrzanu i ząbek czosnku. Ułożyć ścieśle małe cukinie. Pomiędzy włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu i pozostałe dwa ząbki czosnku. Na wierzchu cukinię przykryć drugim liściem chrzanu.
Sól rozpuścić w zimnej przefiltrowanej wodzie. Zalewą zalać cukinię aby była cała przykryta. Słoiki zakręcić i odstawić do ukiszenia.
Podczas pierwszych dni fermentacji słoiki moga nieco ciec więc najlepiej postawić je na jakimś ręczniku lub podstawce.
Po kilku dniach można odstawić do spiżarni.
Do każdego słoika na dno włożyć jeden liść chrzanu i ząbek czosnku. Ułożyć ścieśle małe cukinie. Pomiędzy włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu i pozostałe dwa ząbki czosnku. Na wierzchu cukinię przykryć drugim liściem chrzanu.
Sól rozpuścić w zimnej przefiltrowanej wodzie. Zalewą zalać cukinię aby była cała przykryta. Słoiki zakręcić i odstawić do ukiszenia.
Podczas pierwszych dni fermentacji słoiki moga nieco ciec więc najlepiej postawić je na jakimś ręczniku lub podstawce.
Po kilku dniach można odstawić do spiżarni.
danielek
SylaUla