Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Konfitura z aronii, gruszki i jabłka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniałe połączenie owoców aronii, gruszki i jabłka w pysznej konfiturze. Polecam do pieczywa, naleśników i innych deserów.

Konfitura z aronii, gruszki i jabłka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Konfitura z aronii, gruszki i jabłka

 

  • 1 kg przemrożonych wcześniej oczyszczonych owoców aronii
  • 1 kg winnych jabłek
  • 1/2 kg gruszek
  • 3/4 szkl. wody
  • 40 dag cukru
  • sok i starta skórka z cytryny
  • 2 kieliszki brandy

Sposób przygotowania:

Konfitura z aronii, gruszki i jabłka

Przygotowanie owoców aronii :

Konfitura z aronii, gruszki i jabłka
Owoce aronii zalać w garnku wrzącą wodą tak aby były przykryte

Owoce aronii włożyć do garnka. Zalać wrzącą wodą ,tak aby owoce aronii były przykryte. Odstawić na 1 i 1/2 godziny. Następnie osączyć na sicie.

Przygotowanie jabłek i gruszek:

Konfitura z aronii, gruszki i jabłka
Na wrzący syropu z cukru i wody wrzucamy pokrojone w kostkę gruszki

Owoce jabłka i gruszki myjemy. Obieramy przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.

Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Na gorący syrop wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Gotujemy mieszając ok.10 min.

Następnie dodajemy pokrojone w plasterki jabłka. Mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż owoce będą szkliste i będą się rozpadać.

Etap końcowy:

Konfitura z aronii, gruszki i jabłka
Do rozgotowanych jabłek z gruszkami dodajemy owoce aronii

Do rozgotowanych owoców dodajemy odcedzone aronie. Gotujemy razem 20 min. Odstawiamy owoce na noc.

Na drugi dzień dodajemy sok z cytryny i skórkę. Mieszając gotujemy ok. 30 min. Na sam koniec dodajemy 2 kieliszki brandy.

Następnie gotową konfiturę wkładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy nakrętkami. Pasteryzujemy 15 min.