Sposób przygotowania:
Konfitura z aronii, gruszki i jabłkaPrzygotowanie owoców aronii :
Owoce aronii włożyć do garnka. Zalać wrzącą wodą ,tak aby owoce aronii były przykryte. Odstawić na 1 i 1/2 godziny. Następnie osączyć na sicie.
Przygotowanie jabłek i gruszek:
Owoce jabłka i gruszki myjemy. Obieramy przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Na gorący syrop wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Gotujemy mieszając ok.10 min.
Następnie dodajemy pokrojone w plasterki jabłka. Mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż owoce będą szkliste i będą się rozpadać.
Etap końcowy:
Do rozgotowanych owoców dodajemy odcedzone aronie. Gotujemy razem 20 min. Odstawiamy owoce na noc.
Na drugi dzień dodajemy sok z cytryny i skórkę. Mieszając gotujemy ok. 30 min. Na sam koniec dodajemy 2 kieliszki brandy.
Następnie gotową konfiturę wkładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy nakrętkami. Pasteryzujemy 15 min.
SylaUla
Agnieszka Rec
cherry
Agnieszka Rec
Dziękuje i polecam wypróbować :) Wyszło mi 9 małych słoiczków po dżemie (290 g)