Sposób przygotowania:
Ketchup domowej robotyPrzygotowanie cukinii
Cukinię obieramy i usuwamy gniazda nasienne
ścieramy
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach a cebulę kroimy w plastry i zasypujemy solą.Odstawiamy na 6 godzin.
Gotowanie
Po upływie czasu cukinię przekładamy do garnka i gotujemy ok.30 min.
Doprawiamy
Do gotującej cukinii dajemy cukier i mieszamy. Potem koncentrat i przyprawy. Jeśli wolimy mniej ostry ketchup należy tych przypraw dać mniej.
Najlepiej jest próbować sos w czasie gotowania.Cukinię z przyprawami i koncentratem gotujemy ok 10 min.
Blendowanie
Gorącą cukinię z przyprawami blendujemy na największych obrotach aż wszystkie składniki rozetrą się na gładko.
W słoiki
Gotujący ketchup nalewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.
danielek
jagoda59
kurka79
Dziękuje