kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Ketchup domowej roboty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten ketchup jest dobrym zamiennikiem tego sklepowego.Dodatkowo możemy go wykorzystać np.zamiast sosu słodko-kwaśnego np.do ryżu czy kurczaka.

Ketchup domowej roboty

Składniki:

Ketchup domowej roboty

 

Sposób przygotowania:

Ketchup domowej roboty

Przygotowanie cukinii

Ketchup domowej roboty
Cukinie najlepiej duże obieramy ze skóry

Cukinię obieramy i usuwamy gniazda nasienne

ścieramy

Ketchup domowej roboty
Starta i posolona cukinia ma stać 6 godz

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach a cebulę kroimy w plastry i zasypujemy solą.Odstawiamy na 6 godzin.

Gotowanie

Ketchup domowej roboty
Cukinię bez odciskania gotujemy mieszając

Po upływie czasu cukinię przekładamy do garnka i gotujemy ok.30 min.

Doprawiamy

Ketchup domowej roboty
Do gotującej cukinii dodajemy koncentrat

Do gotującej cukinii dajemy cukier i mieszamy. Potem koncentrat i przyprawy. Jeśli wolimy mniej ostry ketchup należy tych przypraw dać mniej.

Najlepiej jest próbować sos w czasie gotowania.Cukinię z przyprawami i koncentratem gotujemy ok 10 min.

Blendowanie

Ketchup domowej roboty
Po zblendowaniu gotujemy jeszcze chwilę

Gorącą cukinię z przyprawami blendujemy na największych obrotach aż wszystkie składniki rozetrą się na gładko.

W słoiki

Ketchup domowej roboty
Ketchup nalewamy do słoików i pasteryzujemy.

Gotujący ketchup nalewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.