Sposób przygotowania:
Ketchup domowej robotyPrzygotowanie cukinii

Cukinię obieramy i usuwamy gniazda nasienne
ścieramy

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach a cebulę kroimy w plastry i zasypujemy solą.Odstawiamy na 6 godzin.
Gotowanie

Po upływie czasu cukinię przekładamy do garnka i gotujemy ok.30 min.
Doprawiamy

Do gotującej cukinii dajemy cukier i mieszamy. Potem koncentrat i przyprawy. Jeśli wolimy mniej ostry ketchup należy tych przypraw dać mniej.
Najlepiej jest próbować sos w czasie gotowania.Cukinię z przyprawami i koncentratem gotujemy ok 10 min.
Blendowanie

Gorącą cukinię z przyprawami blendujemy na największych obrotach aż wszystkie składniki rozetrą się na gładko.
W słoiki

Gotujący ketchup nalewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.
danielek
jagoda59
kurka79
Dziękuje