migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1249]

Dżem czereśniowo-jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Co mozna zrobic z nadwyżką owoców- mozna zrobic kompot lub przetwory na zime. Ja wybrałam to drugie i zrobiłam dżemika zima będzie jak znalzł.

Dżem czereśniowo-jagodowy

Składniki:

Dżem czereśniowo-jagodowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem czereśniowo-jagodowy
Czereśnie opłukać, osączyć z nadmiaru wody i wydrylować, potrzebujemy 600 g czereśni bez pestek. Jagody również wypłukać i dobrze osączyć. Owoce wsypać do garnka zasypać cukrem, cukru dałam nieco mniej bo czereśnie były bardzo słodkie. Odstawić na kilka godzin aby puściły sok. Następnie zagotować , gotować często mieszając aż masa nieco zgęstnieje ja gotowałam ok 40 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.