Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Dżem z jagód i borówki amerykańskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe dżemy stanowią idealny dodatek do naleśników czy gofrów, świetnie smakują też jedzone na kanapkach. Polecam wypróbować m.in. dżem z jagód i borówki amerykańskiej.

Dżem z jagód i borówki amerykańskiej

Składniki:

Dżem z jagód i borówki amerykańskiej

 

  • 0,5 kg jagód
  • 0,5 kg borówki amerykańskiej
  • 0,5 kg cukru
  • 1 opakowanie żel - fixu

Sposób przygotowania:

Dżem z jagód i borówki amerykańskiej
Jagody i borówki przebieramy, myjemy i osuszamy. Owoce umieszczamy w garnku o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dodajemy żel-fix, podgrzewamy ok. 30 minut.

Dżem powinien uzyskać żelową konsystencję.

Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez ok. 15 minut.

Słoiczki ustawiamy do góry dnem, studzimy.

Po ostudzeniu dżemy trzymamy w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.