Sposób przygotowania:
Dżem z jagód i borówki amerykańskiej
Jagody i borówki przebieramy, myjemy i osuszamy. Owoce umieszczamy w garnku o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dodajemy żel-fix, podgrzewamy ok. 30 minut.
Dżem powinien uzyskać żelową konsystencję.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez ok. 15 minut.
Słoiczki ustawiamy do góry dnem, studzimy.
Po ostudzeniu dżemy trzymamy w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.
Dżem powinien uzyskać żelową konsystencję.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez ok. 15 minut.
Słoiczki ustawiamy do góry dnem, studzimy.
Po ostudzeniu dżemy trzymamy w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.