zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Dżem czereśniowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

pyszne czereśnie zamknięte w słoiku

Dżem czereśniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem czereśniowy

 

  • 1 kg czereśni ( po odszypułkowaniu i wydrylowaniu )
  • 1 konfiturex 2:1 ( 40 g )
  • 500g cukru

Sposób przygotowania:

Dżem czereśniowy
Umyte i wydrylowane czereśnie wrzucić do szerokiego garnka. Dodać konfiturex i dokładnie wymieszać. Podgrzewając i mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Po tym czasie wsypać cukier i gotować 3 - 5 minut od czasu do czasu mieszając. Potem garnek zdjąć z ognia i jeszcze chwilę mieszać aby piana zniknęła. Gorącym dżemem napełniać słoiczki ( u mnie 5 x 300 ml ) i zakręcać. Słoiki odwrócić na 5 minut a potem z powrotem wieczkiem do góry i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Dżem czereśniowy
czereśnie umyć a potem wydrylować i usunąc ogonki
Dżem czereśniowy
czereśnie wrzucić do garnka dodac konfiturex
Dżem czereśniowy
po zagotowaniu dodać cukier i gotować do pięciu minut
Dżem czereśniowy
gorącym dżemem napełniać słoiki i zakręcać