Sposób przygotowania:
Dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirem
Dynię obrać i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do dużego garnka, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Pomarańczę wyszorować, wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę (bez białych części). Odłożyć. Ze wszystkich pomarańczy wykroić fileciki i dodać do ugotowanej dyni, łącznie z sokiem jaki wycieknie. Wrzuciłam również błonki, które zostały z filetowania, ale później przed miksowaniem je wyciągnęłam. Wlać sok z cytryny. Gotować, aż zacznie się wszystko rozpadać. Zmiksować blenderem. Dodać cukier i znów smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ilość cukru zależy od słodkości pomarańczy, więc najlepiej spróbować. Pod koniec wrzucić skórkę z pomarańczy i starty świeży imbir. Gorący dżem nakładać do słoiczków i w razie konieczności pasteryzować. Smacznego!
kołczu
Mniam1
Jest pyszny, jest :) polecam. Gdybym wiedziała, że taki dobry będzie to bym zrobiła znacznie więcej.