Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny dżem z wyraźnym smakiem pomarańczy i aromatem imbiru,który nadaje szczególnego charakteru. Wspaniały dodatek do wielu dań.

Dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirem

 

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirem
Dynię obrać i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do dużego garnka, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Pomarańczę wyszorować, wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę (bez białych części). Odłożyć. Ze wszystkich pomarańczy wykroić fileciki i dodać do ugotowanej dyni, łącznie z sokiem jaki wycieknie. Wrzuciłam również błonki, które zostały z filetowania, ale później przed miksowaniem je wyciągnęłam. Wlać sok z cytryny. Gotować, aż zacznie się wszystko rozpadać. Zmiksować blenderem. Dodać cukier i znów smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ilość cukru zależy od słodkości pomarańczy, więc najlepiej spróbować. Pod koniec wrzucić skórkę z pomarańczy i starty świeży imbir. Gorący dżem nakładać do słoiczków i w razie konieczności pasteryzować. Smacznego!
Dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirem
Dynię pokroić w kostkę i dusić w dużym garnku pod przykryciem.
Dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirem
Do dyni dodać wyfiletowane pomarańcze i sok z cytryny.
Dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirem
Ilość dodanego cukru zależy od słodkości pomarańczy. Należy próbować.
Dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirem
Pod koniec smażenia dodać skórkę z pomarańczy oraz starty świeży imbir.

Tagi:

dynia