Sposób przygotowania:
Dżem jabłkowo-dyniowy
Dynię, sam miąższ bez skórki i pestek, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy goździki, cukier i ok. 0,5 szkl. wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż dynia zacznie się rozpadać. Cytryny szorujemy, sparzamy, ocieramy ze skórki i wyciskamy sok. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryn. Kiedy dynia zmięknie dodajemy jabłka z sokiem, skórkę cytrynową, mieszamy i smażymy - bez przykrycia - aż jabłka się rozpadną a dżem zgęstnieje (ok. 30-45 min) - ja pod koniec smażenia wyławiam łyżką goździki. Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i po chwili wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Cynamon dodajemy na końcu ponieważ dodany wcześniej może gorzknieć. Taki dżem jest doskonały do pieczywa, ale też można nim smarować i przekładać ciasta.
Babciagramolka
Pyza
AguchaZ
msewka
Pyza
iwi69
Pyza
iwi69
Ok zobaczymy co "wyczaruje"
msewka
Dżem jest na prawdę przepyszny i polecam wszystkim.A pachnie-Rewelacja!
Persik
Isabel
Tit
Pyza
Tit, oczywiście, że można. Dałam antonówki bo nie lubię zbyt słodkich dżemów i tu, w połaczeniu z cytryną, dżem wyszedł właśnie nie za słodki. Myślę, że dobra będzie landzberska, bojken, reneta...takie odmiany kwaskowe i ładnie się rozpadające podczas gotowania. Dżem jest taki pyszny, że przytargałam dziś po 3 kg jabłek i dyni i robię na zamówienie dla znajomych :-)
Bomika