kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Powidła dyniowe z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W ten sposób dynię wykorzystuję jak dżem lub nadzienie do pączków.

Powidła dyniowe z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Powidła dyniowe z migdałami

 

  • 600 gr dyni
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru kryształ
  • 350 ml wody
  • 80 gr płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Powidła dyniowe z migdałami
Dynię wydrąż i obierz ze skórki. Następnie pokrój dynię w kostkę. W rondlu zagotuj wodę. przełóż do wody dynię i na wolnym ogniu zacznij ją gotować. Po 20 min sprawdź czy zaczyna się już rozgotowywać, Jeśli tak, to za pomocą drewnianej łyżki zacznij ją od czasu do czasu mieszać. Po uzyskaniu papki gotuj ją jeszcze ok 30 min i odstaw. Dalsze czynności wykonujemy następnego dnia. Drugiego dnia znów zagotuj dynię. Po godzinie dodaj cukier i migdały. Mieszaj co 5 min przez 20 min żeby się nic nie przypaliło. Po 20 min przekładaj do słoików i pasteryzuj przez 30 min. Gotowe. Trochę pracochłonne ale jako dżem super. U mnie dzieci się zajadają, mąż też :)
Powidła dyniowe z migdałami
Etap 1 - dynię obierz, wydrąż i pokrój w kostkę
Powidła dyniowe z migdałami
Etap 2 - do gotującej się wody wrzuć dynię
Powidła dyniowe z migdałami
Etap 3 - rozgotuj ją na pulpę i pogotuj jeszcze 30min
Powidła dyniowe z migdałami
Etap 4 - zapasteryzuj przez 30 min :) Gotowe

Tagi:

dynia