Sposób przygotowania:
Dżem gruszkowo - nektarynkowy z żurawiną
Gruszki myjemy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobno do miski.
Nektarynki myjemy i przekrajamy, wyjmujemy pestki i kroimy na drobno, dokładamy do gruszek.
Wsypujemy cukier i mieszamy, przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, zdejmujemy piankę.
Białą czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy razem z umytą żurawiną do garnka.
Mieszamy aż czekolada się rozpuści i dodajemy konfiturex.
Gotujemy przez chwilę i przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy słoiki do wystudzenia.
Nektarynki myjemy i przekrajamy, wyjmujemy pestki i kroimy na drobno, dokładamy do gruszek.
Wsypujemy cukier i mieszamy, przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, zdejmujemy piankę.
Białą czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy razem z umytą żurawiną do garnka.
Mieszamy aż czekolada się rozpuści i dodajemy konfiturex.
Gotujemy przez chwilę i przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy słoiki do wystudzenia.