Sposób przygotowania:
Dżem jabłko-czarny bez
Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.
Owoce myjemy. Bez obieramy widelcem. Umieszczamy w garnku z grubym dnem i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając. Gdy owoce się rozpadną i puszczą sok dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, cukier oraz sok i skórkę z połowy cytryny. Kontynuujemy gotowanie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu.
Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji.
Owoce myjemy. Bez obieramy widelcem. Umieszczamy w garnku z grubym dnem i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając. Gdy owoce się rozpadną i puszczą sok dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, cukier oraz sok i skórkę z połowy cytryny. Kontynuujemy gotowanie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu.
Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji.
SylaUla
lukrowanepierniczki
biedroneczki
Czekoladka 2