kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dżem jabłko-czarny bez

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienne połączenie dwóch typowo polskich owoców. Dzięki dużej zawartości pektyn łatwo się żeluje i ma dobra konsystencję. Jabłka doskonale łagodzą smak wyrazistych owoców bzu. Gorąco polecam!

Dżem jabłko-czarny bez

Składniki:

Dżem jabłko-czarny bez

podstawowe

Sposób przygotowania:

Dżem jabłko-czarny bez
Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.

Owoce myjemy. Bez obieramy widelcem. Umieszczamy w garnku z grubym dnem i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając. Gdy owoce się rozpadną i puszczą sok dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, cukier oraz sok i skórkę z połowy cytryny. Kontynuujemy gotowanie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu.

Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji.