Sposób przygotowania:
Dżem mirabelkowo-jeżynowy
Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.
Owoce myjemy. Mirabelki umieszczamy w garnku, podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dodajemy jeżyny i kontynuujemy gotowanie aż owoce całkowicie się rozpadną a całość zacznie bulgotać. Dosypujemy cukier i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. W tym celu najłatwiej nałożyć nieco dżemu na talerzyk i włożyć na 10-15 minut do lodówki. Jeśli jest wystarczająca stężały kończymy gotowanie.
Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji.
Owoce myjemy. Mirabelki umieszczamy w garnku, podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dodajemy jeżyny i kontynuujemy gotowanie aż owoce całkowicie się rozpadną a całość zacznie bulgotać. Dosypujemy cukier i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. W tym celu najłatwiej nałożyć nieco dżemu na talerzyk i włożyć na 10-15 minut do lodówki. Jeśli jest wystarczająca stężały kończymy gotowanie.
Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji.
SylaUla