kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dżem mirabelkowo-jeżynowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Typowo jesienne połączenie dwóch polskich owoców, które nierzadko znajdziemy dziko rosnące na łąkach, polach i w lasach. Kwaskowy, nie mdły, pełen owoców… przepyszny!

Dżem mirabelkowo-jeżynowy

Składniki:

Dżem mirabelkowo-jeżynowy

podstawowe

Sposób przygotowania:

Dżem mirabelkowo-jeżynowy
Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.

Owoce myjemy. Mirabelki umieszczamy w garnku, podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dodajemy jeżyny i kontynuujemy gotowanie aż owoce całkowicie się rozpadną a całość zacznie bulgotać. Dosypujemy cukier i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. W tym celu najłatwiej nałożyć nieco dżemu na talerzyk i włożyć na 10-15 minut do lodówki. Jeśli jest wystarczająca stężały kończymy gotowanie.

Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji.