bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Dżem dyniowo-jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Każdej jesieni przyrządzam taki dżem na zimę, jest doskonały do naleśników, gofrów i wielu innych deserów.

Dżem dyniowo-jabłkowy

Składniki:

Dżem dyniowo-jabłkowy

 

  • 1,5 kilograma jabłek
  • 1,5 kilograma dyni hokkaido
  • 0,5 kilograma cukru
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowo-jabłkowy
Dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych i obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier oraz sok z cytryny.

Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż jabłka i dynią będą się rozpadać. Potem zdejmujemy pokrywkę i dusimy do momentu aż dżem będzie gęsty.  

Dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.