Sposób przygotowania:
Dżem dyniowo-jabłkowy
Dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych i obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier oraz sok z cytryny.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż jabłka i dynią będą się rozpadać. Potem zdejmujemy pokrywkę i dusimy do momentu aż dżem będzie gęsty.
Dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż jabłka i dynią będą się rozpadać. Potem zdejmujemy pokrywkę i dusimy do momentu aż dżem będzie gęsty.
Dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.