Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Dżem malinowo – brzoskwiniowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie ma moim zdaniem fajniejszego prezentu niż słoiczek pysznego dżemu przygotowanego z malin i brzoskwiń.

Dżem malinowo – brzoskwiniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem malinowo – brzoskwiniowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem malinowo – brzoskwiniowy
Maliny płuczemy zasypujemy 1 szklanką cukru i odstawiamy na godzinę.

Brzoskwinie nacinamy, zalewamy wrzątkiem, przekładamy do zimnej wody i obieramy ze skórki. Brzoskwinie kroimy na pół usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Do pokrojonych brzoskwiń wyciskamy sok z limonki i zasypujemy je 1 szklanką cukru – odstawiamy na godzinę.

Brzoskwinie przekładamy do garnka zagotowujemy zmniejszamy ogień, gotujemy 15 minut, następnie dodajemy maliny i gotujemy na wolnym ogniu wszystko razem około 45 minut.

Do dżemu dodajemy skórkę z jabłka i gotujemy 5 minut. Wyłączamy i zostawiamy dżem do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).

Po tym czasie sprawdzamy konsystencję dżemu jeśli jest już gęsty zagotowujemy go ponownie i przelewamy do wyparzonych słoików, jeśli jednak konsystencja jest nadal płynna, gotujemy go wraz ze skórką z jabłka jeszcze godzinę lub do uzyskania pożądanej konsystencji.

Czas przygotowania zależy od mocy kuchenki i zawartości naturalnej pektyny w skorce jabłka :D

Słoiki wypełnione dżemem, zakręcamy i stawiamy na desce do góry dnem i zostawiamy aż do całkowitego wystygnięcia, następnie słoiki odwracamy i chowamy, smacznego ;D
Dżem malinowo – brzoskwiniowy
Maliny płuczemy zasypujemy 1 szklanką cukru i odstawiamy na godzinę.
Dżem malinowo – brzoskwiniowy
Brzoskwinie nacinamy, zalewamy wrzątkiem, przekładamy do zimnej wody i obieramy ze skórki. Brzoskwinie kroimy na pół usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Do pokrojonych brzoskwiń wyciskamy sok z limonki i zasypujemy je 1 szklanką cukru – odstawiamy na godzinę.
Dżem malinowo – brzoskwiniowy
Brzoskwinie przekładamy do garnka zagotowujemy zmniejszamy ogień, gotujemy 15 minut, następnie dodajemy maliny i gotujemy na wolnym ogniu wszystko razem około 45 minut. Do dżemu dodajemy skórkę z jabłka i gotujemy 5 minut. Wyłączamy i zostawiamy dżem do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).
Dżem malinowo – brzoskwiniowy
Słoiki wypełnione dżemem, zakręcamy i stawiamy na desce do góry dnem i zostawiamy aż do całkowitego wystygnięcia, następnie słoiki odwracamy i chowamy, smacznego ;D