Sposób przygotowania:
Dżem malinowo – brzoskwiniowy
Maliny płuczemy zasypujemy 1 szklanką cukru i odstawiamy na godzinę.
Brzoskwinie nacinamy, zalewamy wrzątkiem, przekładamy do zimnej wody i obieramy ze skórki. Brzoskwinie kroimy na pół usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Do pokrojonych brzoskwiń wyciskamy sok z limonki i zasypujemy je 1 szklanką cukru – odstawiamy na godzinę.
Brzoskwinie przekładamy do garnka zagotowujemy zmniejszamy ogień, gotujemy 15 minut, następnie dodajemy maliny i gotujemy na wolnym ogniu wszystko razem około 45 minut.
Do dżemu dodajemy skórkę z jabłka i gotujemy 5 minut. Wyłączamy i zostawiamy dżem do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie sprawdzamy konsystencję dżemu jeśli jest już gęsty zagotowujemy go ponownie i przelewamy do wyparzonych słoików, jeśli jednak konsystencja jest nadal płynna, gotujemy go wraz ze skórką z jabłka jeszcze godzinę lub do uzyskania pożądanej konsystencji.
Czas przygotowania zależy od mocy kuchenki i zawartości naturalnej pektyny w skorce jabłka :D
Słoiki wypełnione dżemem, zakręcamy i stawiamy na desce do góry dnem i zostawiamy aż do całkowitego wystygnięcia, następnie słoiki odwracamy i chowamy, smacznego ;D
Brzoskwinie nacinamy, zalewamy wrzątkiem, przekładamy do zimnej wody i obieramy ze skórki. Brzoskwinie kroimy na pół usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Do pokrojonych brzoskwiń wyciskamy sok z limonki i zasypujemy je 1 szklanką cukru – odstawiamy na godzinę.
Brzoskwinie przekładamy do garnka zagotowujemy zmniejszamy ogień, gotujemy 15 minut, następnie dodajemy maliny i gotujemy na wolnym ogniu wszystko razem około 45 minut.
Do dżemu dodajemy skórkę z jabłka i gotujemy 5 minut. Wyłączamy i zostawiamy dżem do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie sprawdzamy konsystencję dżemu jeśli jest już gęsty zagotowujemy go ponownie i przelewamy do wyparzonych słoików, jeśli jednak konsystencja jest nadal płynna, gotujemy go wraz ze skórką z jabłka jeszcze godzinę lub do uzyskania pożądanej konsystencji.
Czas przygotowania zależy od mocy kuchenki i zawartości naturalnej pektyny w skorce jabłka :D
Słoiki wypełnione dżemem, zakręcamy i stawiamy na desce do góry dnem i zostawiamy aż do całkowitego wystygnięcia, następnie słoiki odwracamy i chowamy, smacznego ;D
zosiani
Igraszki Losu
zosiani napisał(a):