Sposób przygotowania:
Dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika
Śliwki umyć odsączyć na sicie, usunąć ogonki. Nie usuwając pestek włożyć do sokownika.
Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić i dodać do śliwek (jeżeli nie chcemy to jabłek nie trzeba obierać wystarczy umyć i przekroić na pół, sunąć gniazda nasienne).
Przykryć sokownik, podłożyć garnek na sok i gotować najpierw na dużym ogniu do zagotowania wody w dolnym garnku sokownika, następnie gdy już woda będzie się gotować zmniejszyć płomień ognia i gotować do rozpadu owoców.
Owoce partiami przekładać na sitko, przecierać tłuczkiem miąższ do czystego garnka, a pozostałości czyli pestki i skóry wyrzucić i tak do wyczerpania owocu, natomiast sok przelać do czystych słoików, zakręcić dokładnie i słoiki pasteryzować.
Miąższ owocowy wstawić na ogień dosłodzić w razie potrzeby cukrem, a następnie gorący wkładać do czystych słoików dokładnie zakręcić, obrócić do góry dnem i gotowe.
Rada;
Najpierw gotowałam same śliwki, gdy lekko popękały dołożyłam jabłka.
Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić i dodać do śliwek (jeżeli nie chcemy to jabłek nie trzeba obierać wystarczy umyć i przekroić na pół, sunąć gniazda nasienne).
Przykryć sokownik, podłożyć garnek na sok i gotować najpierw na dużym ogniu do zagotowania wody w dolnym garnku sokownika, następnie gdy już woda będzie się gotować zmniejszyć płomień ognia i gotować do rozpadu owoców.
Owoce partiami przekładać na sitko, przecierać tłuczkiem miąższ do czystego garnka, a pozostałości czyli pestki i skóry wyrzucić i tak do wyczerpania owocu, natomiast sok przelać do czystych słoików, zakręcić dokładnie i słoiki pasteryzować.
Miąższ owocowy wstawić na ogień dosłodzić w razie potrzeby cukrem, a następnie gorący wkładać do czystych słoików dokładnie zakręcić, obrócić do góry dnem i gotowe.
Rada;
Najpierw gotowałam same śliwki, gdy lekko popękały dołożyłam jabłka.
gusia1000