BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj polecam bardzo smaczny dżem z jabłek i śliwek przygotowany prostym sposobem. Dżem przygotowany w sokowniku robi się bardzo szybko,zyskujemy wtedy naturalny pełnowartościowy sok z owoców a z miąższu owocowego smakowity dżem.

Dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika

 

  • jabłka 2 kg,
  • śliwki 2 kg,
  • cukier w zależności od kwaśności owoców,

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika
Śliwki umyć odsączyć na sicie, usunąć ogonki. Nie usuwając pestek włożyć do sokownika.

Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić i dodać do śliwek (jeżeli nie chcemy to jabłek nie trzeba obierać wystarczy umyć i przekroić na pół, sunąć gniazda nasienne).

Przykryć sokownik, podłożyć garnek na sok i gotować najpierw na dużym ogniu do zagotowania wody w dolnym garnku sokownika, następnie gdy już woda będzie się gotować zmniejszyć płomień ognia i gotować do rozpadu owoców.

Owoce partiami przekładać na sitko, przecierać tłuczkiem miąższ do czystego garnka, a pozostałości czyli pestki i skóry wyrzucić i tak do wyczerpania owocu, natomiast sok przelać do czystych słoików, zakręcić dokładnie i słoiki pasteryzować.

Miąższ owocowy wstawić na ogień dosłodzić w razie potrzeby cukrem, a następnie gorący wkładać do czystych słoików dokładnie zakręcić, obrócić do góry dnem i gotowe.

Rada;

Najpierw gotowałam same śliwki, gdy lekko popękały dołożyłam jabłka.
Dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika
Śliwki umyć,oderwać ogonki odsączyć na sicie i włożyć do sokownika
Dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika
Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić
Dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika
Dodać jabłka do śliwek ,przykryć i gotować
Dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika
Następnie owoce przetrzeć przez sito, a pestki i pozostałości wyrzucić
Dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika
Powstały sok przelać do słoików i pasteryzować