jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 472]

Ketchup domowy z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobrze jest przygotować coś samemu, a zwłaszcza zapasy na zimę. Przetworzyć wszystko to co urosło nam w lecie. Przygotowałam ketchup z dodatkiem ziół.

Ketchup domowy z ziołami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ketchup domowy z ziołami

 

Sposób przygotowania:

Ketchup domowy z ziołami
Pomidory opłukać i pokroić drobniej, włożyć do garnka z grubym dnem i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Cebulę czerwona i zwykłą obrać i opłukać ,pokroić w ćwiartki i rozdrobnić malakserem. Gotować w garnku z grubym dnem mieszając od czasu do czasu do miękkości.

Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sitko i wymieszać z ugotowaną i zmiksowaną cebulą. Dodać zioła i przyprawy wymieszać i zagotować.

Gorące nalewać do słoików i pasteryzować, odwrócić do góry dnem.

Ostudzone wynieść do piwnicy.
Ketchup domowy z ziołami
pomidory opłukać i pokkroić drobniej, gotowac około 2 godzin mieszając
Ketchup domowy z ziołami
cebulę obrać z łupinek i opłukać , rozdrobnić w malakserze
Ketchup domowy z ziołami
Następnie gotować około 2 godziny i zmiksować
Ketchup domowy z ziołami
Rozgtowane pomidory pzretzreć przez sito i dodać cebulę zmiksowaną
Ketchup domowy z ziołami
Wymieszać i dodać przyprawy i zioła, zagotować
Ketchup domowy z ziołami
wlewać gorące do słiczków i zakręcać,pasteryzować