Sposób przygotowania:
Prażone jabłka do słoikówETAP 1:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Pokrojone jabłka przełożyć do garnka najlepiej z grubszym dnem. Wlać do jabłek ok. 150 ml wody i ustawić na małym gazie.
Podgrzewać aż jabłka zaczną bulgotać. Wsypać cukier oraz skropić jabłka sokiem z cytryny. Wymieszać.
Jabłka prażyć na wolnym ogniu aż zaczną się rozpadać i zgęstnieją.
Gorące jabłka przełożyć do wyparzonych słoików i przekręcić do góry dnem aby się zawekowały.
Ostudzić w tej pozycji a następnie odwrócić i schować w chłodne miejsce.
![Prażone jabłka do słoików Prażone jabłka do słoików](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/prazone-jablka-do-sloikow-519992.jpg)
![Prażone jabłka do słoików Prażone jabłka do słoików](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/prazone-jablka-do-sloikow-519993.jpg)
![Prażone jabłka do słoików Prażone jabłka do słoików](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/prazone-jablka-do-sloikow-519994.jpg)
![Prażone jabłka do słoików Prażone jabłka do słoików](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/prazone-jablka-do-sloikow-519995.jpg)