WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1265]

Prażone jabłka do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prażone jabłka antonówki z niewielką ilością cukru i sokiem z cytryny. Idealne do szarlotek i innych ciast a także do naleśników, gofrów lub kanapek.

Prażone jabłka do słoików Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prażone jabłka do słoików

 

  • ok.2 kg jabłek antonówek
  • 2 łyżki cukru
  • sok z ćwiartki cytryny
  • odrobina wody

Sposób przygotowania:

Prażone jabłka do słoików

ETAP 1:

Jabłka umyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Pokrojone jabłka przełożyć do garnka najlepiej z grubszym dnem. Wlać do jabłek ok. 150 ml wody i ustawić na małym gazie.

Podgrzewać aż jabłka zaczną bulgotać. Wsypać cukier oraz skropić jabłka sokiem z cytryny. Wymieszać.

Jabłka prażyć na wolnym ogniu aż zaczną się rozpadać i zgęstnieją.

Gorące jabłka przełożyć do wyparzonych słoików i przekręcić do góry dnem aby się zawekowały.

Ostudzić w tej pozycji a następnie odwrócić i schować w chłodne miejsce.

Prażone jabłka do słoików
Uprażone jabłka z cukrem i sokiem z cytryny w garnku
Prażone jabłka do słoików
2 łyżki cukru wsypane do duszących się jabłek
Prażone jabłka do słoików
Do duszących się jabłek należy wcisnąć sok z cytryny
Prażone jabłka do słoików
Pokrojone w kostkę jabłka przełożone do garnka