Sposób przygotowania:
Zimowa sałatka - ogórek, papryka, cebula, marchew
Warzywa dokładnie umyć i osączyć.
Ogórki i marchewkę zetrzeć na największych oczkach tarki. Cebulę i paprykę pokroić w cienkie paseczki.
Warzywa wymieszać dodając sól, cukier, ocet i olej.
Sałatkę pozostawić na 1-2 godziny, żeby warzywa puściły sok, po czym przełożyć do słoików uzupełniając pozostałą zalewą.
Do każdego słoika włożyć nacięty ząbek czosnku, liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, ok 10 ziarenek pieprzu i 1/3 łyżeczki gorczycy.
Słoiki szczelnie zakręcić i zapasteryzować.
Ogórki i marchewkę zetrzeć na największych oczkach tarki. Cebulę i paprykę pokroić w cienkie paseczki.
Warzywa wymieszać dodając sól, cukier, ocet i olej.
Sałatkę pozostawić na 1-2 godziny, żeby warzywa puściły sok, po czym przełożyć do słoików uzupełniając pozostałą zalewą.
Do każdego słoika włożyć nacięty ząbek czosnku, liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, ok 10 ziarenek pieprzu i 1/3 łyżeczki gorczycy.
Słoiki szczelnie zakręcić i zapasteryzować.