jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Dżem jabłkowy inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dżem z jabłek przyrządzony trochu inaczej niż zwykle prażone, bo zasypany cukrem odstawiony na całą noc. Wychodzi smak podobny do brzoskwiniowego.

Dżem jabłkowy inaczej

Składniki:

Dżem jabłkowy inaczej

 

  • jabłka 3 kg
  • ocet 3 łyżki
  • cukier 1 kg

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowy inaczej
Jabłka obrać i umyć, pokroić na małe kostki lub kawałki.

Przygotować garnek z grubym dnem i przełożyć pokrojone jabłka, zasypać cukrem i wlać ocet.

Wymieszać wszystko razem i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. następnego dnia smażyć, mieszając co jakiś czas i gorące wkładać do słoików.

Pasteryzować około 10 minut i wynieść do piwnicy.