bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Dżem jabłkowy z cynamonem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny dżem jabłkowy z mocną nutką cynamonu, zawsze przygotowuję go z antonówek. Często wykorzystuję go do naleśników lub rogalików.

Dżem jabłkowy z cynamonem

Składniki:

Dżem jabłkowy z cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowy z cynamonem
Obrane jabłka oczyszczamy z gniazd nasienny, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i wsypujemy cukier, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół godziny żeby jabłka puściły sok.

Wstawiamy na gaz i dusimy na małym ogniu ciągle mieszając. Jabłka dusimy do momentu aż będą gęste, wsypujemy cynamon i jeszcze chwilę dusimy.

Dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.