Sposób przygotowania:
Dżem jabłkowy z cynamonem
Obrane jabłka oczyszczamy z gniazd nasienny, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i wsypujemy cukier, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół godziny żeby jabłka puściły sok.
Wstawiamy na gaz i dusimy na małym ogniu ciągle mieszając. Jabłka dusimy do momentu aż będą gęste, wsypujemy cynamon i jeszcze chwilę dusimy.
Dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.
Wstawiamy na gaz i dusimy na małym ogniu ciągle mieszając. Jabłka dusimy do momentu aż będą gęste, wsypujemy cynamon i jeszcze chwilę dusimy.
Dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.
SylaUla