Sposób przygotowania:
Dżem jabłkowy z ananasem, rodzynkami i rumem
Do dżemu wybrać aromatycznego i dojrzałego ananasa - obrać go z grubej skóry, wyciąć oczka oraz twardy rdzeń, a miąższ pokroić w kosteczkę. Odważyć oczyszczone kawałki ananasa razem z wypływającym sokiem. Dosypać rodzynki.
Jabłka umyć i pokroić w niewielkie kawałki razem ze skórką,a potem zmiksować na możliwie gładką masę. Połączyć w szerokim garnku mus jabłkowy i kostki ananasa z rodzynkami.
Garnek postawić na średnim płomieniu, nakryć i zagotować co jakiś czas mieszając. Odkryć i ogrzewać ok. 15 minut, aby owoce zmiękły. Dodać cukier, zmniejszyć płomień lub ustawić garnek na najmniejszym palniku, mieszać do rozpuszczenia. Poddusić dżem kilka minut często mieszając, a następnie zdjąć z ognia, garnek nakryć i pozostawić na godzinę, aby rodzynki spęczniały w wytworzonym soku.
Dżem ponownie zagotowac, wsypać żelfix, wlać rum i dokładnie wymieszać - doprowadzić do wrzenia i dusić 2-3 minuty.
Do dżemu można dodać dla smaku i aromatu skórkę otartą z cytryny, limonki lub pomarańczy.
Gorącym dżemem napełnić średnie słoiczki aż po brzeg, od razu zakręcić suchymi pokrywkami i ustawić dnem do góry na 10-15 minut.
Kiedy wieczka zasysają słoiki odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.
Nie pasteryzować.
Jabłka umyć i pokroić w niewielkie kawałki razem ze skórką,a potem zmiksować na możliwie gładką masę. Połączyć w szerokim garnku mus jabłkowy i kostki ananasa z rodzynkami.
Garnek postawić na średnim płomieniu, nakryć i zagotować co jakiś czas mieszając. Odkryć i ogrzewać ok. 15 minut, aby owoce zmiękły. Dodać cukier, zmniejszyć płomień lub ustawić garnek na najmniejszym palniku, mieszać do rozpuszczenia. Poddusić dżem kilka minut często mieszając, a następnie zdjąć z ognia, garnek nakryć i pozostawić na godzinę, aby rodzynki spęczniały w wytworzonym soku.
Dżem ponownie zagotowac, wsypać żelfix, wlać rum i dokładnie wymieszać - doprowadzić do wrzenia i dusić 2-3 minuty.
Do dżemu można dodać dla smaku i aromatu skórkę otartą z cytryny, limonki lub pomarańczy.
Gorącym dżemem napełnić średnie słoiczki aż po brzeg, od razu zakręcić suchymi pokrywkami i ustawić dnem do góry na 10-15 minut.
Kiedy wieczka zasysają słoiki odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.
Nie pasteryzować.