Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Dżem jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świeżo uzbierane jagody można wykorzystać np. do przetworów. Dżem jagodowy świetnie sprawdzi się jako nadzienie do naleśników, rewelacyjnie smakuje też z pieczywem i białym serem.

Dżem jagodowy

Składniki:

Dżem jagodowy

 

  • 2 kg jagód
  • 0,75 kg cukru
  • 2 opakowania żel-fixu

Sposób przygotowania:

Dżem jagodowy
Jagody dokładnie przebieramy i myjemy, zostawiamy na durszlaku do wysuszenia. Następnie jagody wsypujemy do garnka o grubym dnie, dodajemy żel-fixy i zagotowujemy, mieszając.

Dodajemy cukier i dalej gotujemy, mieszając, przez ok. 10 minut, co jakiś czas zdejmując pianę. 

Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut.

Słoiki ustawiamy do góry dnem, nakrywamy kocem. Ostudzone słoiki przenosimy do piwnicy lub w inne chłodne miejsce.