Sposób przygotowania:
Dżem jagodowy
Jagody dokładnie przebieramy i myjemy, zostawiamy na durszlaku do wysuszenia. Następnie jagody wsypujemy do garnka o grubym dnie, dodajemy żel-fixy i zagotowujemy, mieszając.
Dodajemy cukier i dalej gotujemy, mieszając, przez ok. 10 minut, co jakiś czas zdejmując pianę.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Słoiki ustawiamy do góry dnem, nakrywamy kocem. Ostudzone słoiki przenosimy do piwnicy lub w inne chłodne miejsce.
Dodajemy cukier i dalej gotujemy, mieszając, przez ok. 10 minut, co jakiś czas zdejmując pianę.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Słoiki ustawiamy do góry dnem, nakrywamy kocem. Ostudzone słoiki przenosimy do piwnicy lub w inne chłodne miejsce.