sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Dżem z leśnych jagód

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dżem jagodowy przygotowany z własnoręcznie zebranych owoców cieszy zimą chyba najbardziej. Pobyt na łonie natury w połączeniu ze zbiorem tych pysznych owoców to idealny sposób na spędzenie czasu z dziećmi.

Dżem z leśnych jagód

Składniki:

Dżem z leśnych jagód

Składniki

  • 6 szkl jagód
  • 1,5 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z leśnych jagód
Przebrane jagody płuczemy na durszlaku i delikatnie odsączamy. Przesypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i ustawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, następnie przez 20 minut gotujemy. Od czasu do czasu potrząsamy garnkiem. Gorący dżem przekładamy do naszykowanych wcześniej słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy w 85 stopniach przez 15 minut.