Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Dżem z aronii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aronia jest niezwykle zdrowa, dlatego warto ją wykorzystywać do różnego typu przetworów. Oprócz soków, warto zrobić też dżem z aronii.

Dżem z aronii

Składniki:

Dżem z aronii

 

  • 2 kg aronii
  • 1,5 - 2 kg cukru (według preferencji)
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Dżem z aronii

ETAP 1:

Dżem z aronii
Owoce aronii pozbawiamy szypułek i myjemy

Owoce aronii przebieramy, usuwamy szypułki. Owoce myjemy i osuszamy.

ETAP 2:

Dżem z aronii
Owoce umieszczamy w garnku, dolewamy wodę

Aronię przesypujemy do garnka o grubym dnie, wlewamy wodę.

ETAP 3:

Dżem z aronii
Do owoców dodajemy także sok wyciśnięty z cytryn

Z cytryn wyciskamy sok, dodajemy go do aronii. Dodajemy też cukier. Zagotowujemy i gotujemy godzinę. Następnie studzimy i zagotowujemy ponownie.

Gotujemy do uzyskania żelowej konsystencji. W międzyczasie myjemy i wyparzamy słoiki i zakrętki. Gorący dżem przekładamy do słoików, słoiki dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 minut.

Słoiki ustawiamy do góry dnem, trzymamy przez dobę pod kocem. Następnie słoiki z dżemem trzymamy w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.