kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Sałatka warzywna do słoików

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na bardzo smaczną sałatkę warzywną do słoików. Idealna jako dodatek do drugiego dania. Polecam.

Sałatka warzywna do słoików Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka warzywna do słoików

 

  • 1,2 kg kapusty
  • 1 łyżka soli - do kapusty
  • 1,4 kg ogórków
  • 1 łyżka soli - do ogórków
  • 2 duże cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 6 średnich marchewek
  • 1 duża żółta papryka
  • 9 łyżek octu jabłkowego 6 %
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka z lekkim czubkiem soli

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna do słoików
Ogórki, marchew i paprykę myjemy. Kapustę czyścimy i kroimy na drobno, przekładamy do miski wsypujemy sól i mieszamy. Wygniatamy i odstawiamy.

Od ogórków odcinamy końcówki i kroimy w plasterki, wkładamy do miski i wsypujemy sól, mieszamy i odstawiamy.

Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej.

Z papryki usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Z ogórków i kapusty zlewamy wytworzony płyn i przekładamy do miski.

Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Sałatkę przekładamy do czystych słoików i pasteryzujemy ( gotujemy) przez 20 minut.
Sałatka warzywna do słoików
Do pokrojonej kapusty wsypujemy sól, mieszamy i wygniatamy.
Sałatka warzywna do słoików
Do pokrojonych ogórków dodajemy sól i mieszamy.
Sałatka warzywna do słoików
Umytą i pozbawioną pestek paprykę, kroimy w kostkę.
Sałatka warzywna do słoików
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy.