Sposób przygotowania:
Sok z aronii z wanilią i kardamonemETAP 1:
Aronię przebieramy, pozbawiamy szypułek, myjemy i osuszamy, następnie przesypujemy do garnka o grubym dnie, wlewamy 4 szklanki wody i sok wyciśnięty z 2 cytryn.
Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. godzinę - owoce w tym czasie puszczą sok. W międzyczasie wyparzamy i myjemy butelki i zakrętki.
ETAP 2:
Sok przecedzamy. Pozostałe owoce blendujemy i ponownie przecedzamy, a uzyskany sok łączymy z poprzednio otrzymanym sokiem.
ETAP 3:
Laski wanilii przekrajamy, wyjmujemy ziarna.
Do soku dodajemy cukier, ziarna wanilii i kardamon. Zagotowujemy, po czym gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.
ETAP 4:
Gorący sok przelewamy do butelek. Zakręcamy. Jeśli sok chcemy przechowywać dłużej, polecam go zapasteryzować.
SylaUla