Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Sok z aronii z wanilią i kardamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do naszych zapasów trafiły już tradycyjne soki z aronii, teraz przyszedł czas na modyfikację i przygotowanie soków z dodatkiem wanilii i kardamonu.

Sok z aronii z wanilią i kardamonem

Składniki:

Sok z aronii z wanilią i kardamonem

 

Sposób przygotowania:

Sok z aronii z wanilią i kardamonem

ETAP 1:

Sok z aronii z wanilią i kardamonem
Owoce aronii przebieramy, pozbawiamy szypułek, myjemy, osuszamy

Aronię przebieramy, pozbawiamy szypułek, myjemy i osuszamy, następnie przesypujemy do garnka o grubym dnie, wlewamy 4 szklanki wody i sok wyciśnięty z 2 cytryn.
Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. godzinę - owoce w tym czasie puszczą sok. W międzyczasie wyparzamy i myjemy butelki i zakrętki.

ETAP 2:

Sok z aronii z wanilią i kardamonem
Sok odcedzamy, pozostałe owoce blendujemy, aby uzyskać jeszcze więcej soku

Sok przecedzamy. Pozostałe owoce blendujemy i ponownie przecedzamy, a uzyskany sok łączymy z poprzednio otrzymanym sokiem.

ETAP 3:

Sok z aronii z wanilią i kardamonem
Do soku z aronii dodajemy cukier, a także ziarna wanilii i kardamon

Laski wanilii przekrajamy, wyjmujemy ziarna.
Do soku dodajemy cukier, ziarna wanilii i kardamon. Zagotowujemy, po czym gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.

ETAP 4:

Sok z aronii z wanilią i kardamonem
Sok przelewamy do butelek - najlepiej za pomocą lejka

Gorący sok przelewamy do butelek. Zakręcamy. Jeśli sok chcemy przechowywać dłużej, polecam go zapasteryzować.