jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 472]

Domowy przecier pomidorowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe przetwory w dzisiejszych czasach wracają do łask, są zdrowsze. Ja zawsze przygotowuję z własnych ekologicznych pomidorków z działki przeciery pomidorowe.

Domowy przecier pomidorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy przecier pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Domowy przecier pomidorowy
Pomidory dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie pokroić na małe kawałki i przełożyć do garna z grubym dnem, lekko ugnieść aby zrobił się sok i wstawić na gaz. Gotować na wolnym ogniu mieszając aby się nie przypaliły do momentu aż pomidory będą rozgotowane.

Przecierać po lekkim ostudzeniu przez sitko aby pestki i skórki pozostały na sitku. Przetarty płyn przelewamy do garnka i smażymy około 15 minut dodając sól, cukier i pieprz oraz bazylię i masło.

Mieszamy i wlewamy gorące do słoiczków.

Pasteryzujemy około 10-15 minut i wynosimy do spiżarni.
Domowy przecier pomidorowy
Pomidory różnej wielkości ale dojrzałe opłukać pod bieżącą wodą
Domowy przecier pomidorowy
pokroić na małe kawałki pomidory i włożyć do garrnka ,gotować na małym płomieniu aż się rozpadną
Domowy przecier pomidorowy
Następnie przeciarac przez sitko aby pestki pozostały na sicie
Domowy przecier pomidorowy
Przetarte przelać do garnka z grubym dnem i smażyć około 15minut ,dodać masło,sól i pieprz . Nastepnie wlewać do słoiczków