Sposób przygotowania:
Domowy przecier pomidorowy
Pomidory dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie pokroić na małe kawałki i przełożyć do garna z grubym dnem, lekko ugnieść aby zrobił się sok i wstawić na gaz. Gotować na wolnym ogniu mieszając aby się nie przypaliły do momentu aż pomidory będą rozgotowane.
Przecierać po lekkim ostudzeniu przez sitko aby pestki i skórki pozostały na sitku. Przetarty płyn przelewamy do garnka i smażymy około 15 minut dodając sól, cukier i pieprz oraz bazylię i masło.
Mieszamy i wlewamy gorące do słoiczków.
Pasteryzujemy około 10-15 minut i wynosimy do spiżarni.
Przecierać po lekkim ostudzeniu przez sitko aby pestki i skórki pozostały na sitku. Przetarty płyn przelewamy do garnka i smażymy około 15 minut dodając sól, cukier i pieprz oraz bazylię i masło.
Mieszamy i wlewamy gorące do słoiczków.
Pasteryzujemy około 10-15 minut i wynosimy do spiżarni.
SylaUla
jagoda59