Sposób przygotowania:
Dżem jagodowy z cukrem kokosowym i kudzu
Jagody przebrać, umyć i dokładnie odsączyć. Wsypać do garnka, w którym będzie robiony dżem, dodać cukier kokosowy, startą skórkę i sok z cytryny - wymieszać podrzucając zawartość - raczej unikać mieszania łyżką, aby za bardzo nie miażdżyć owoców.
Pozostawić na 1-2 godziny pod przykryciem.
Postawić garnek na średnim płomieniu, dolać wodę (1/2 szklanki pozostawić na później), doprowadzić do wrzenia i ogrzewać na minimalnym ogniu przez 10-15 minut. Do pół szklanki zimnej wody dosypać kuzu, po chwili wymieszać i wlać do gorących jagód.
Cały czas mieszając ogrzewać, aż dżem zgęstnieje. Przelać do małych słoiczków i za pasteryzować.
Pozostawić na 1-2 godziny pod przykryciem.
Postawić garnek na średnim płomieniu, dolać wodę (1/2 szklanki pozostawić na później), doprowadzić do wrzenia i ogrzewać na minimalnym ogniu przez 10-15 minut. Do pół szklanki zimnej wody dosypać kuzu, po chwili wymieszać i wlać do gorących jagód.
Cały czas mieszając ogrzewać, aż dżem zgęstnieje. Przelać do małych słoiczków i za pasteryzować.