Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Dżem jagodowy z cukrem kokosowym i kudzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj proponuję lekki dżem w nieco innej odsłonie. Cukier kokosowy nadaje mu karmelowego posmaku i aromatu, a skrobia kuzu zagęszcza całość bez konieczności długiego gotowania.

Dżem jagodowy z cukrem kokosowym i kudzu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem jagodowy z cukrem kokosowym i kudzu

 

  • jagody leśne - 2 kg
  • cukier kokosowy - 3 szklanki
  • sok i skórka z cytryny - do smaku
  • skrobia kuzu grey - 75-100 g
  • woda- 1-2 szklanki

Sposób przygotowania:

Dżem jagodowy z cukrem kokosowym i kudzu
Jagody przebrać, umyć i dokładnie odsączyć. Wsypać do garnka, w którym będzie robiony dżem, dodać cukier kokosowy, startą skórkę i sok z cytryny - wymieszać podrzucając zawartość - raczej unikać mieszania łyżką, aby za bardzo nie miażdżyć owoców. 

Pozostawić na 1-2 godziny pod przykryciem.

Postawić garnek na średnim płomieniu, dolać wodę (1/2 szklanki pozostawić na później), doprowadzić do wrzenia i ogrzewać na minimalnym ogniu przez 10-15 minut. Do pół szklanki zimnej wody dosypać kuzu, po chwili wymieszać i wlać do gorących jagód.

Cały czas mieszając ogrzewać, aż dżem zgęstnieje. Przelać do małych słoiczków i za pasteryzować.
Dżem jagodowy z cukrem kokosowym i kudzu
Jagody wymieszać z cukrem kokosowym, sokiem i skórką z cytryny.
Dżem jagodowy z cukrem kokosowym i kudzu
Gotowy dżem jagodowy ma dość lekką konsystencję.
Dżem jagodowy z cukrem kokosowym i kudzu
Cukier kokosowy dodany do dżemu nadaje mu karmelowego posmaku.