haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Poduszeczki francuskie z jabłkami, i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Poduszeczki z ciasta francuskiego z jabłkiem i budyniem robi się szybko i smakują każdemu. Na ciepło, posypane cukrem pudrem do tego kawa z mlekiem i możesz zapomnieć o całym świecie...tylko relax!

Poduszeczki francuskie z jabłkami, i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Poduszeczki francuskie z jabłkami, i budyniem

 

Sposób przygotowania:

Poduszeczki francuskie z jabłkami, i budyniem
1. Najpierw ugotowałam budyń według przepisu na opakowaniu i odstawiłam do przestudzenia.

2. Jabłka obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w drobną kostkę. Skropiłam sokiem z cytryny i obsypałam cynamonem (opcjonalnie).

3. Ciasto francuskie rozwinęłam, lekko rozwałkowałam i podzieliłam na osiem kwadratów.

4. Jajko rozkłóciłam widelcem w kubku.

5. Na każdą część ciasta ułożyłam budyń, jabłka i żurawinę. Posmarowałam brzegi jajkiem. Złożyłam każdy kwadrat na pół i skleiłam, pomagając sobie widelcem.

6. Ułożyłam ciastka na blaszce wyłożonej papierem, ponacinałam i posmarowałam jajkiem.

7. Piekłam w temp. 220 stopni przez około 15 minut (do złotego koloru).

8. Podałam posypane cukrem pudrem - zniknęły od razu!!!
Poduszeczki francuskie z jabłkami, i budyniem
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Poduszeczki francuskie z jabłkami, i budyniem
Na kwasrdaty ciasta francuskiego nakładamy budyń, jabłka i żurawinę.
Poduszeczki francuskie z jabłkami, i budyniem
Brzegi smarujemy jajkiem i zlepiamy jak pierogi.
Poduszeczki francuskie z jabłkami, i budyniem
Poduszki nacinamy i peczemy 15 minut na złoto.