Sposób przygotowania:
Poduszeczki francuskie z jabłkami, i budyniem
1. Najpierw ugotowałam budyń według przepisu na opakowaniu i odstawiłam do przestudzenia.
2. Jabłka obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w drobną kostkę. Skropiłam sokiem z cytryny i obsypałam cynamonem (opcjonalnie).
3. Ciasto francuskie rozwinęłam, lekko rozwałkowałam i podzieliłam na osiem kwadratów.
4. Jajko rozkłóciłam widelcem w kubku.
5. Na każdą część ciasta ułożyłam budyń, jabłka i żurawinę. Posmarowałam brzegi jajkiem. Złożyłam każdy kwadrat na pół i skleiłam, pomagając sobie widelcem.
6. Ułożyłam ciastka na blaszce wyłożonej papierem, ponacinałam i posmarowałam jajkiem.
7. Piekłam w temp. 220 stopni przez około 15 minut (do złotego koloru).
8. Podałam posypane cukrem pudrem - zniknęły od razu!!!
2. Jabłka obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w drobną kostkę. Skropiłam sokiem z cytryny i obsypałam cynamonem (opcjonalnie).
3. Ciasto francuskie rozwinęłam, lekko rozwałkowałam i podzieliłam na osiem kwadratów.
4. Jajko rozkłóciłam widelcem w kubku.
5. Na każdą część ciasta ułożyłam budyń, jabłka i żurawinę. Posmarowałam brzegi jajkiem. Złożyłam każdy kwadrat na pół i skleiłam, pomagając sobie widelcem.
6. Ułożyłam ciastka na blaszce wyłożonej papierem, ponacinałam i posmarowałam jajkiem.
7. Piekłam w temp. 220 stopni przez około 15 minut (do złotego koloru).
8. Podałam posypane cukrem pudrem - zniknęły od razu!!!