Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Dżem mandarynkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciekawy w smaku, słodziutki dżem wykonany z mandarynek. Ma piękny kolor przypominający lato oraz owocne zbiory.

Dżem mandarynkowy

Składniki:

Dżem mandarynkowy

 

  • 1,5 kg manadarynek
  • sok z jednej cytryny
  • pół szkl cukru
  • szkl wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Dżem mandarynkowy
Najpierw wszystkie mandarynki myjemy. Potem obieramy ze skórki i dokładnie zdejmujemy wszystkie białe skórki. Kroimy mandarynki i staramy się wyjąc pestki. Nakładamy na rozgrzana patelnię. Zalewamy wodą, sokiem z cytryny gotujemy z godzinę i często mieszamy. Następnie zasypujemy cukrem i gotujemy jeszcze z pół h. Blenderujemy i nakładamy do słoików.