monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To mój pierwszy deser ryżowy, ale pewnie nie ostatni:) jest lekki, pyszny, sycący i bardzo kolorowy:) zapraszam:)

Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem

 

Sposób przygotowania:

Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem
Do garnka wlać mleko, dodać wodę oraz skórkę z mandarynki. Podgotować. Dodać ryż oraz sól i zagotować. Gdy zawrze zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut aż ryż wchłonie cały płyn. Ostawić do ostygnięcia ( ja włożyłam garnek do zimnej wody). Następnie dodać do ryżu cukier i wymieszać. W między czasie do rondelka przełożyć dżem, dodać syrop i zagotować aż dżem będzie płynny ( mieszać co jakiś czas). Odstawić do lekkiego ostygnięcia. Do ryżu dodać pokrojone małe kawałki brzoskwinie i wymieszać. Na dno pucharków dać po czubatej łyżce ryżu i pokryć je rozpuszczonym dżemem. Kolejna warstwa to ryż i znów dżem. Udekorować manadrynka. Podawać schłodzone w lodówce. Smacznego!
Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem
mleko podgotowac z wodą i skórką mandarynki
Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem
do ryżu dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać
Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem
dżem rozpuścić z syropem
Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem
na dno pucharków dać ryż a potem dżem i znów ryż i dżem

Tagi:

ryż