lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Dżem mandarynkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosty dżem mandarynkowy do przechowywania przez jakiś czas

Dżem mandarynkowy

Składniki:

Dżem mandarynkowy

 

  • 3/4 szklanki wody
  • 40 dag cukru
  • 2.5 kg mandarynek

 

Sposób przygotowania:

Dżem mandarynkowy
Z mandarynek obierz skórki,białe błony i jeśli mandarynki zawierają pestki usuń je.Owoce pokrój na drobne kawałki.Wodę zagotuj z cukrem, do gotującego się syropu wsyp owoce. Gotuj na średnim ogniu mieszając aż owoce się rozpadną. Dżem przełóż do wymytych oraz wyparzonych słoiczków. Przygotowany dżem można przechowywać przez około 2 tygodnie w lodówce.