Sposób przygotowania:
Dżem marchewkowy wg Polpal
Marchew po obraniu pokroić w talarki lub pół-talarki, zalać wodą i ugotować na bardzo miękko. Odlać większość wody, zmiksować na puree, przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier, opcjonalnie kardamon lub pod koniec gotowania kardamon w proszku i gotować na małym ogniu 30 minut cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i opcjonalnie startą skórkę i wymieszać dokładnie, wyłączyć palnik zaczekać aż przestygnie, przełożyć do odpowiedniego pojemnika. Smakuje lepiej na drugi dzień. Kilka uwag - była to jazda próbna na ten przepis - dżem jest całkiem smaczny i warty zrobienia zwłaszcza jak ktoś ma dużo marchewki z własnego ogródka, wystarczy tylko odpowiednio zwiększyć ilość składników, ziarna kardamonu po ugotowaniu należy odrzucić, masę marchewkową z cukrem należy gotować na dość małym ogniu, jeśli ogień jest zbyt duży to będzie strzelać w górę jak wulkan, oprócz cytryny można dodać soku z limonki i pomarańczy tak, żeby razem było tyle ile trzeba ale można i dać odrobinkę więcej. Jeśli ktoś robi większą ilość to można spasteryzować lub zamrozić. Jeśli masa nie zgęstnieje wystarczająco w ciągu 30 minut to trzeba gotować troszkę dłużej.
anemon
Polpal
Smakowita88