Sposób przygotowania:
Dżem marchewkowy z kardamonem
Marchewkę po obraniu i umyciu kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy oliwę i gotujemy pod przykryciem, na maleńkim ogniu przez jakieś 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną marchewkę miksujemy za pomocą blendera. Obie pomarańcze dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Z jednej wyciskamy sok, a drugą obieramy ze skórki i z białych błonek. Do marchewki dosypujemy cukier, dorzucamy startą skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy i miąższ z pomarańczy, dodajemy też kardamon, całość mieszamy i gotujemy na maleńkim ogniu przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Dżem idealnie pasuje do tostów, albo jako nadzienie do naleśników.
kołczu
malgosiakraw