Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 749]

Dżem morelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lato obfituje w świeże, pyszne owoce. Aż żal nie zatrzymać ich smaku na dłużej i nie zrobić z nich przetworów. Do moich zapasów trafiły m.in. dżemy morelowe.

Dżem morelowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem morelowy

 

  • 3,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem)
  • sok z 3 cytryn
  • 2 szklanki cukru
  • 50 g pektyny

Sposób przygotowania:

Dżem morelowy
Morele myjemy i osuszamy. Owoce kroimy na połówki, wyjmujemy i wyrzucamy pestki. Morele przekładamy do nieprzypalającego się garnka o grubym dnie. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie owoce się rozpadną. Dodajemy pektynę i gotujemy jeszcze 10 minut.

Dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki dokładnie zakręcamy, odstawiamy do wystygnięcia pod kocem.
Dżem morelowy
Morele kroimy na połówki, wsypujemy do garnka
Dżem morelowy
Owoce gotujemy, aż się rozpadną, dodajemy pektynę