slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 613]

Frużelina borówkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smakowitą frużelinę borówkową. Będzie jak znalazł w zimie do deserów, naleśników, gofrów czy lodów. Zamykając smak lata w słoiczkach możemy cieszyć się smakiem pysznych borówek nie tylko latem. Polecam

Frużelina borówkowa

Składniki:

Frużelina borówkowa

 

Sposób przygotowania:

Frużelina borówkowa
Borówki myjemy i przekładamy do garnka o grubym dnie, posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dolewamy połowę wody i na małym ogniu zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w pozostałej wodzie. Gdy tylko owoce zaczną się "rozpadać" wlewamy rozrobioną mąkę i mieszamy aż sok zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

Z podanej ilości składników wyszły mi 4 słoiczki po 180 ml.

Tagi:

owoce borówki