Sposób przygotowania:
Idealny ketchup z cukinii
Cukinię obrać, wydrążyć środki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w bardzo małą kostkę, dodać do cukinii, posypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę. Wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 45 minut.
Wsypać cukier, wlać ocet, wymieszać, gotować jeszcze ok. 20 minut często przy tym mieszając.
Zmiksować blenderem, dodać przecier pomidorowy, słodką paprykę, biały pieprz i pieprz cayenne.
Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut, wlać do słoiczków, zakręcić,
pasteryzować 15 minut.
Cebulę pokroić w bardzo małą kostkę, dodać do cukinii, posypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę. Wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 45 minut.
Wsypać cukier, wlać ocet, wymieszać, gotować jeszcze ok. 20 minut często przy tym mieszając.
Zmiksować blenderem, dodać przecier pomidorowy, słodką paprykę, biały pieprz i pieprz cayenne.
Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut, wlać do słoiczków, zakręcić,
pasteryzować 15 minut.
kurka79