dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Idealny ketchup z cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zadziwiający ketchup. Głównym składnikiem jest tu cukinia a jednak w smaku zupełnie jej tu nie czuć. W smaku bardzo podobny do kupnego ketchupu, a dla mnie i mojej rodziny o wiele lepszy. Na pewno warto go zrobić bo tu wiadomo co mamy w składzie :)

Idealny ketchup z cukinii

Składniki:

Idealny ketchup z cukinii

ketchup

  • 1,5 kg obranej cukinii
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej
  • 2 duże cebule
  • 200 g cukru
  • 150 ml octu 10%
  • 200-250 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ok. 1/3 -1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • ok. 1/3-1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Idealny ketchup z cukinii
Cukinię obrać, wydrążyć środki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Cebulę pokroić w bardzo małą kostkę, dodać do cukinii, posypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę. Wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 45 minut.

Wsypać cukier, wlać ocet, wymieszać, gotować jeszcze ok. 20 minut często przy tym mieszając.

Zmiksować blenderem, dodać przecier pomidorowy, słodką paprykę, biały pieprz i pieprz cayenne.

Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut, wlać do słoiczków, zakręcić,

pasteryzować 15 minut.