Sposób przygotowania:
Dżem morelowy z lawendą
W rondelku podgrzewamy 1/3 szklankę wody, 1/3 szklankę cukru i gałązki lawendy – gotujemy 5 minut. Z syropu wyjmujemy gałązki lawendy – syrop odstawiamy.
Morele nacinamy, zalewamy wrzątkiem, następnie zalewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Usuwamy pestkę, morelę kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka. Zasypujemy je resztą cukru, dodajemy sok z cytryny , syrop lawendowy i odstawiamy na godzinę aby morele puściły sok.
Następnie morele zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy je 2 godziny. Po tym czasie na talerzy wylewamy łyżkę dżemu jeśli po 15 minutach zacznie tężeć znaczy, że jest gotowy i można go zlewać. Jeśli nie gotujemy go jeszcze godzinkę (czas zależy od mocy kuchenki i od ilości soku jakie puściły morele ).
Słoiki wstawiamy do piekarnika, nastawiamy temperaturę 100 stopni i kiedy piekarnik osiągnie tą temperaturę słoiki są gotowe do użycia.
Nalewamy porcję dżemu, zakręcamy słoiki pokrywką i odstawiamy na deskę do góry dnem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia słoików, odwracamy i chowamy do spiżarni, smacznego :D
Morele nacinamy, zalewamy wrzątkiem, następnie zalewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Usuwamy pestkę, morelę kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka. Zasypujemy je resztą cukru, dodajemy sok z cytryny , syrop lawendowy i odstawiamy na godzinę aby morele puściły sok.
Następnie morele zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy je 2 godziny. Po tym czasie na talerzy wylewamy łyżkę dżemu jeśli po 15 minutach zacznie tężeć znaczy, że jest gotowy i można go zlewać. Jeśli nie gotujemy go jeszcze godzinkę (czas zależy od mocy kuchenki i od ilości soku jakie puściły morele ).
Słoiki wstawiamy do piekarnika, nastawiamy temperaturę 100 stopni i kiedy piekarnik osiągnie tą temperaturę słoiki są gotowe do użycia.
Nalewamy porcję dżemu, zakręcamy słoiki pokrywką i odstawiamy na deskę do góry dnem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia słoików, odwracamy i chowamy do spiżarni, smacznego :D
SylaUla
zosiani