Sposób przygotowania:
Domowy dżem morelowy
Morele dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek. Tak przygotowane owoce kroimy na mniejsze kawałki (dzięki temu szybciej zaczną się rozpadać podczas gotowania) przekładamy go garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie garnek stawiamy na małym gazie. Cały czas mieszamy, aż zawartość garnka się zagotuje. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa owocowa zacznie gęstnieć. Wówczas za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka na gładką masę i dodajemy do niej cukier. Dokładnie mieszamy.
Gotujemy przez kilka minut, aż dżem ponownie zacznie gęstnieć. Gorący dżem przekładamy do czystych słoiczków, od razu zakręcamy i pasteryzujemy przez 7 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie odwracamy słoiczki do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Po tym czasie garnek stawiamy na małym gazie. Cały czas mieszamy, aż zawartość garnka się zagotuje. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa owocowa zacznie gęstnieć. Wówczas za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka na gładką masę i dodajemy do niej cukier. Dokładnie mieszamy.
Gotujemy przez kilka minut, aż dżem ponownie zacznie gęstnieć. Gorący dżem przekładamy do czystych słoiczków, od razu zakręcamy i pasteryzujemy przez 7 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie odwracamy słoiczki do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.