Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Dżem morelowo- pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dżem morelowo- pomarańczowy- doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. Jest szybki i łatwy do przygotowania.

Dżem morelowo- pomarańczowy

Składniki:

Dżem morelowo- pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem morelowo- pomarańczowy
1. Z moreli usunąć pestki. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze obrać ze skóry. Ostrym nożem wyfiletować owoce usuwając błonki.

2. Morele razem z pomarańczą przełożyć do garnka. Dodać żelfix oraz sok z cytryny. Wymieszać. Gotować na małym ogniu około 4 minut, cały czas mieszając. Do owoców wsypać cukier. Wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Dżem zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.

3. Gorący dżem przełożyć na wyparzonych słoiczków. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. W takiej pozycji pozostawić je godzinę. Gotowy dżem wynieść do spiżarni.