Sposób przygotowania:
Dżem morelowo- pomarańczowy
1. Z moreli usunąć pestki. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze obrać ze skóry. Ostrym nożem wyfiletować owoce usuwając błonki.
2. Morele razem z pomarańczą przełożyć do garnka. Dodać żelfix oraz sok z cytryny. Wymieszać. Gotować na małym ogniu około 4 minut, cały czas mieszając. Do owoców wsypać cukier. Wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Dżem zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.
3. Gorący dżem przełożyć na wyparzonych słoiczków. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. W takiej pozycji pozostawić je godzinę. Gotowy dżem wynieść do spiżarni.
2. Morele razem z pomarańczą przełożyć do garnka. Dodać żelfix oraz sok z cytryny. Wymieszać. Gotować na małym ogniu około 4 minut, cały czas mieszając. Do owoców wsypać cukier. Wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Dżem zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.
3. Gorący dżem przełożyć na wyparzonych słoiczków. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. W takiej pozycji pozostawić je godzinę. Gotowy dżem wynieść do spiżarni.