Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1264]

Dżem nektarynkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szybki i łatwy do przygotowania. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. Warto go przygotować. Polecam!!!

Dżem nektarynkowy

Składniki:

Dżem nektarynkowy

 

  • 2 kg dojrzałych nektarynek
  • 2 opakowania żelfixu 2 w1
  • 1 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Dżem nektarynkowy
Owoce myjemy i osuszamy. Usuwamy pestki. Nektarynki kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Mieszamy z żelfixem. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Wsypujemy cukier. Gotujemy 5 minut cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany. Gorący dżem przekładamy do słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak pozostawiamy, aż do wystygnięcia.