Dżem z nektarynek i brzoskwiń

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dżemik na zimę i nie tylko

Dżem z nektarynek i brzoskwiń

Składniki:

Dżem z nektarynek i brzoskwiń

 

  • 2,5 -3 kilogramy dojrzałych brzoskwiń i nektarynek (w sumie)
  • 1 szklanka cukru
  • Pół laski wanilii lub duże opakowanie cukru waniliowego
  • Sok z cytryny (około 50-70 ml) z zależności jak duże są brzoskwinie

 

Sposób przygotowania:

Dżem z nektarynek i brzoskwiń
Nektarynki oraz brzoskwinie sparzymy wrzącą wodą i ściągamy skórkę . Wyjmujemy pestki i kroimy owoce na małe kawałeczki . Wkładamy do garnka (najlepiej dość szerokiego ) i zasypujemy je cukrem , garnek przykrywamy dość szczelnie np. folią . Pozostawiamy tak na noc , rano powinno być już dużo soku. Smażymy na małym ogniu , często mieszając aż zmiękną i się częściowo rozgotują . Laskę wanilii kroimy na pół wzdłuż, wyjmujemy ziarenka i przekładamy razem ze skórką do dżemu. Zamiast wanilii dodajemy cukier waniliowy . Dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze około 30- 40 min, owoce powinny zmięknąć. Wyjmujemy wanilię i miksujemy wszystko malakserem tak długo jak z zależności czy lubimy duże czy małe kawałki owoców . Mieszamy, gotujemy i przekładamy gorący dżem do wyparzonych słoiczków . Zakręcamy , stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia słoików . P.s. Jeżeli nasze owoce brzoskwiń i nektarynek są bardzo dojrzałe i słodkie i nie lubimy bardzo słodkiego dżemu to dajemy nawet połowę mniej cukru . Smacznego