Sposób przygotowania:
Dżem z nektarynek i brzoskwiń
Nektarynki oraz brzoskwinie sparzymy wrzącą wodą i ściągamy skórkę . Wyjmujemy pestki i kroimy owoce na małe kawałeczki . Wkładamy do garnka (najlepiej dość szerokiego ) i zasypujemy je cukrem , garnek przykrywamy dość szczelnie np. folią . Pozostawiamy tak na noc , rano powinno być już dużo soku. Smażymy na małym ogniu , często mieszając aż zmiękną i się częściowo rozgotują . Laskę wanilii kroimy na pół wzdłuż, wyjmujemy ziarenka i przekładamy razem ze skórką do dżemu. Zamiast wanilii dodajemy cukier waniliowy . Dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze około 30- 40 min, owoce powinny zmięknąć. Wyjmujemy wanilię i miksujemy wszystko malakserem tak długo jak z zależności czy lubimy duże czy małe kawałki owoców . Mieszamy, gotujemy i przekładamy gorący dżem do wyparzonych słoiczków . Zakręcamy , stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia słoików . P.s. Jeżeli nasze owoce brzoskwiń i nektarynek są bardzo dojrzałe i słodkie i nie lubimy bardzo słodkiego dżemu to dajemy nawet połowę mniej cukru . Smacznego