Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Dżem morelowo-nektarynkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny domowy dżem, idealny do nalesników zimą

Dżem morelowo-nektarynkowy

Składniki:

Dżem morelowo-nektarynkowy

 

  • 2kg moreli
  • 2kg nektarynek
  • 1kg cukru (lub mniej jesli owoce są dojrzałe)
  • 2 op. żel-fruct

Sposób przygotowania:

Dżem morelowo-nektarynkowy
Morele i nektarynki umyć, osuszyć i wypestkować. W zależności czy lubimy kawałki owoców w dżemie lub nie należy je pokroić w odpowiedniej wielkości kosteczkę lub nawet zmiksować blenderem jesli lubimy gładkie dżemy. Owoce przełożyć do garnka o grubym dnie i zagotować. Następnie dodać cukier i gotować na małym ogniu aby masa zgęstniała, a cukier się rozpuścił. Można także dodać soku z cytryny, wtedy dżem nie ściemnieje. Wsypać żel-fruct, zamieszać, gotować 2-3 minuty i przekładać dżem do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie i odstawić do góry dnem. Po ustudzeniu wynieść do piwnicy