Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Dżem brzoskwiniowo- pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowe przetwory- ciąg dalszy, pyszny dżem pachnący pomarańczami i goździkami

Dżem brzoskwiniowo- pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem brzoskwiniowo- pomarańczowy

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem brzoskwiniowo- pomarańczowy
Nektarynki lub brzoskwinie (w gotowym dżemie nie będzie różnicy w smaku, kupuję te, które są tańsze) obieramy ze skórki i usuwamy z nich pestki. Miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Z dokładnie wyszorowanych pomarańczy ścieramy skórkę, którą dodajemy do nektarynek w garnku. Dorzucamy też miąższ pomarańczy (bez białych błonek!) i goździki. Mieszamy i całość zasypujemy cukrem żelującym. Odstawiamy na 2-3 godziny aż owoce puszczą sok. Wtedy zaczynamy podgrzewać garnek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. Gorącym dżemem wypełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy czystymi nakrętkami i stawiamy do góry dnem do momentu ostygnięcia. Staramy się tak nakładać dżem, żeby w każdym słoiczku znalazł się jeden goździk. Jak słoiczki ostygną sprawdzamy czy wszystkie są dobrze zamknięte.
Dżem brzoskwiniowo- pomarańczowy
Zaczynamy od wymieszania obranych owoców z dodatkami
Dżem brzoskwiniowo- pomarańczowy
Całość zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok
Dżem brzoskwiniowo- pomarańczowy
Dżem gotujemy 3 minuty od zagotowania i goracy nakładamy do słoiczków
Dżem brzoskwiniowo- pomarańczowy
Słoiczki stawiamy do góry dnem i odwracamy jak ostygną