Sposób przygotowania:
Dżem brzoskwiniowo- pomarańczowy
Nektarynki lub brzoskwinie (w gotowym dżemie nie będzie różnicy w smaku, kupuję te, które są tańsze) obieramy ze skórki i usuwamy z nich pestki. Miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Z dokładnie wyszorowanych pomarańczy ścieramy skórkę, którą dodajemy do nektarynek w garnku. Dorzucamy też miąższ pomarańczy (bez białych błonek!) i goździki. Mieszamy i całość zasypujemy cukrem żelującym. Odstawiamy na 2-3 godziny aż owoce puszczą sok. Wtedy zaczynamy podgrzewać garnek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. Gorącym dżemem wypełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy czystymi nakrętkami i stawiamy do góry dnem do momentu ostygnięcia. Staramy się tak nakładać dżem, żeby w każdym słoiczku znalazł się jeden goździk. Jak słoiczki ostygną sprawdzamy czy wszystkie są dobrze zamknięte.