Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 247]

Dżem pigwowo-aroniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe połączenie kolorow i smaków: ciemna cierpka aronia i jasno- żółta kwaśna pigwa. Osłodzone cukrem.

Dżem pigwowo-aroniowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dżem pigwowo-aroniowy

 

  • 4 szklanki aronii
  • 3 szklanki pokrojonej pigwy
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Dżem pigwowo-aroniowy
Aronię przebrać, wypłukać i sparzyć. Pigwę opłukać i pokroić.

Do garnka z grubym dnem włożyć aronię i pigwę, wlać wodę. Gotować około 25 minut.

Ostudzić i zblenedrować. Dodać cukier i gotować razem około 15 minut.

Gotujący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Ustawić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Dżem pigwowo-aroniowy
Wypłukana aronia i wypłukana i pokrojona pigwa
Dżem pigwowo-aroniowy
Pigwę z aronią należy gotować razem około 25 minut
Dżem pigwowo-aroniowy
Rozgotowane owoce pigwy i aronii zestawione do wystygnięcia
Dżem pigwowo-aroniowy
Dżem z aronii i pigwy zblederowany, wystarczy dodać cukier i razem pogotować
Dżem pigwowo-aroniowy
Dżem aroniowo-pigwowy do późniejszego spożycia